Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 22 maja 2017

SYROP SOSNOWY GOTOWANY

W ostatni weekend razem z rodziną zbieraliśmy … Chcecie wiedzieć co? Zobaczcie!


SKŁADNIKI

pędy sosny
cukier
woda

SPOSÓB WYKONANIA

Młode końcówki (5-8 cm) dokładnie myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy 1,5-2 godziny, następnie odlewamy powstały wywar od końcówek. Wywar wlewamy do garnka. Na każdy litr  dodajemy 1 kg cukru. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez 2-2,5 godz. Następnie gorący syrop przelewamy do słoiczków i zakręcamy.

Dobry na przeziębienia i kaszel. Można dodawać do herbaty.


Martyna G. IV B

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.