Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 1 maja 2017

CIASTO A’LA MARCINEK



SKŁADNIKI

500 ml śmietanki 30 %
2 duże paczki herbatników po 220 g
duża śmietana 18 %
sok z połowy cytryny
1 szklanka cukru
biała czekolada
czarna czekolada

SPOSÓB WYKONANIA

Najpierw do miski wlej śmietankę 30%, ubij mikserem, dodaj dużą śmietanę 18 %. Delikatnie wymieszaj. Następnie wsyp szklankę cukru i również delikatnie wymieszaj. Wlej sok z  cytryny, wymieszaj. Na dno blachy do  pieczenia (o wymiarach 23 cm x 37 cm) wyłóż herbatniki. Nałóż na ciastka masę tak, aby je pokryć i tak na zmianę. Wykładaj herbatniki, aż się skończy masa. Na wierzch zetrzyj na tarce z dużymi oczkami czekoladę (najpierw czarną, a potem białą). Na koniec wstaw ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.


Smacznego!


Mia K. kl. V a

1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.