Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 22 maja 2017

NALEŚNIKI Z SEREM



SKŁADNIKI
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 20 g roztopionego masła,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.


SPOSÓB WYKONANIA

Jajko roztrzepać z cukrem i mlekiem. Mąkę przesiać do płynnych składników, dodać szczyptę soli i ekstrakt waniliowy, wymieszać do połączenia składników. Masło rozpuścić na patelni i lekko przestudzone dodać do ciasta, wymieszać. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu i smażyć naleśniki wlewając po jednej chochelce ciasta, rozlewając ciasto równomiernie po patelni. Smażyć aż pojawią się bąbelki, przewrócić i smażyć po drugiej stronie ok. 30 sekund. Jeszcze ciepłe nadziewać serem.

MASA SEROWA

  • 250g twarogu,
  • 1 opakowanie serka wiejskiego,
  • 3 łyżeczki cukru pudru,
  • szczypta soli.
Ser rozgnieść widelcem, dodać serek wiejski, cukier i sól. Wymieszać do powstania jednolitej masy. Na rozłożonego płasko naleśnika nakładać łyżkę sera, lekko rozsmarować i składać na ćwiartki. Podawać z cukrem pudrem i owocami.


                                                                                                                                Smacznego!



Julia P. kl. V a

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.