SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- 1,5 szklanki mleka,
- 20 g roztopionego masła,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
SPOSÓB WYKONANIA
Jajko roztrzepać z cukrem i mlekiem. Mąkę przesiać do płynnych składników, dodać szczyptę soli i ekstrakt waniliowy, wymieszać do połączenia
składników. Masło rozpuścić
na patelni i lekko przestudzone dodać
do ciasta, wymieszać.
Patelnię rozgrzać na średnim
ogniu i smażyć naleśniki
wlewając po jednej chochelce ciasta, rozlewając
ciasto równomiernie po patelni. Smażyć
aż pojawią się bąbelki, przewrócić
i smażyć po drugiej stronie ok. 30 sekund. Jeszcze ciepłe nadziewać serem.
MASA SEROWA
- 250g twarogu,
- 1 opakowanie serka wiejskiego,
- 3 łyżeczki cukru pudru,
- szczypta soli.
Ser rozgnieść
widelcem, dodać serek
wiejski, cukier i sól. Wymieszać do
powstania jednolitej masy. Na rozłożonego płasko naleśnika nakładać łyżkę sera, lekko rozsmarować i składać
na ćwiartki. Podawać z cukrem
pudrem i owocami.
Smacznego!
Julia P. kl. V a
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.